2012 Tanzania: Biobrandstoffen 

In 2012 heeft de FMS uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van Europees biobrandstoffenbeleid op kleine boeren en landrechten in Tanzania. Het volledige onderzoeksrapport 'Fuelling Poverty or Progress? The EU and Biofuels in Tanzania' vind je hier. Het rapport is gepresenteerd aan de Europese Commissie en Europarlementariërs in Brussel en aan minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in Den Haag.

Tijdens een onderzoeksmissie in Tanzania van 3 weken zijn plaatselijke NGO’s, ambtenaren van de ministeries, ambassades en bedrijven geïnterviewd, en is een biobrandstofproject bezocht en met de lokale gemeenschap gesproken over de gevolgen hiervan. Het uiteindelijke rapport analyseert deze impacts en de rol van de EU hierbij en presenteert concrete beleidsaanbevelingen om het Europese biobrandstoffenbeleid ‘fair’ te maken. 

Uit voedselgewas geproduceerde biobrandstoffen maken een belangrijk deel uit van de Europese doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie. Het FMS-onderzoek toont aan dat er een duidelijk verband is tussen Europees beleid enerzijds en misstanden van Europese biobrandstofbedrijven in Tanzania anderzijds. Tanzania heeft het afgelopen decennium te maken gekregen met een groot aantal bedrijven die op grote schaal biobrandstofgewassen wilden verbouwen, hoofdzakelijk voor de Europese markt. Bij veel van deze investeringen is er sprake van landroof en is de lokale bevolking de dupe. Zij verloren hun land aan deze grote buitenlandse bedrijven en werden hiervoor onvoldoende gecompenseerd. Zoals Makale Kamonga. Hij moest zijn land opgeven om plaats te maken voor een Nederlands biobrandstofproject, dat uiteindelijk uitmondde in een fiasco. Lees hier zijn verhaal. 

De FMS pleit daarom voor een stop op het stimuleren van de productie van biobrandstof uit voedselgewassen. 

Nieuwsgierig naar de belevenissen van onderzoeker Jasper van Teeffelen in Tanzania? Lees hier zijn blogs! Het verhaal van de Tanzaniaanse landrechtenexpert Yefred Myenzi bekijk je hieronder.